Etsi
  • Timo Raunio

Digitalisaatio ja kuinka hyödynnämme sitä?

Päivitetty: 20. tammi 2020


Globalisaatio ja digitaalisten palveluiden nopea kehitys ovat muutamassa vuodessa muokanneet pelisäännöt uusiksi. Digitalisaation mahdollistajana on asioiden, esineiden ja prosessien digitalisoituminen. Digitalisaatio on sitä, että ihmisten käyttäytyminen, markkinoiden dynamiikka ja yritysten liiketoiminta on jo muuttunut digitaalisten ratkaisujen myötä. Se vaikuttaa kaikkeen liiketoimintaan ja aiheuttaa työvoiman rakennemuutosta.

Digitalisointi on analogisen muuttamista digitaaliseksi. Tästä esimerkkejä ovat mm: äänilevyt > CD > suoratoistopalvelu, kirja > e-kirja, videonauhat > DVD > suoratoistopalvelu. Digitalisaation mahdollistajina ovat olleet mm. prosessoritiheyden kasvattaminen, tietotekniikkakomponenttien halventuminen ja tietoliikenteen nopeutuminen.

Digitalisaatio mahdollistajana

Digitalisaatio auttaa uusien asiakkaiden tavoittelussa, mahdollistaa tuotannon tehostamisen, vuorokauden ympäri lomista riippumatta toimivan palvelutarjonnan ja maailman laajuisen levityksen. Asiakkaille voidaan tarjota helppoutta, nopeutta ja joustavuutta. Kehityksen seurauksena yhä vaativammat tehtävät pystytään siirtämään koneiden hoidettavaksi.

Digitalisaation periaatteita

  • Kaikki mahdollinen tulee digitalisoitumaan

  • Myös prosessit tulee uudistaa

  • Tärkeintä on asiakaslähtöisyys

  • Digitalisaation on oltava osa yrityksen strategiaa ja jokapäiväistä toimintaa

  • Digitalisaatio vaikuttaa siihen millaista osaamista organisaatiossa tarvitaan

  • Digitalisaatio on suurimmalta osaltaan uudistumisen johtamista

  • Digitaalisen palvelun on oltava käyttäjälle helppoa ja yksinkertaista

  • Tietoa tallennetaan vain kerran tietojärjestelmään

  • On uskallettava luopua vanhasta

Digitalisaation hyödyntäminen on asioiden tekemistä Fiksummin!

Digitalisaatiota hyödyntävässä yrityksessä asiat tehdään kilpailijoita fiksummin. Näin toimien työorganisaatiosta saadaan tuottavampi ja lopputuloksesta laadukkaampi. Fiksusti tekemiseen tarvitaan oivalluksia, rohkeutta ja taitoa toteuttaa niitä. Digitalisaatiosta on tulossa yhtä välttämätöntä kuin sähkö jo on. Ilman sitä liiketoiminta ei ole kilpailukykyistä ja tuotteet/palvelut eivät ole kuluttajia kiinnostavia. Yrityksille olisi jo elintärkeää herätä huomaamaan asiakkaiden kulutustottumusten muuttuminen.

Vaikutus työpaikkoihin

Konsulttitoimisto Boston Consulting Groupin arvioi, että digitalisaatioksi nimetty ilmiö voi johtaa Suomessa viiden vuoden aikana n. 60 000–100 000 työpaikan katoamiseen. Kokonaiskuva on kuitenkin positiivinen koska digitalisaatio voi yhtä lailla luoda työpaikkoja. BCG:n arvion mukaan Suomeen on mahdollista syntyä jopa kaksi uutta työpaikkaa jokaista menetettyä kohden. Kokonaisvaikutus olisi näin 80 000–100 000 työpaikan lisäys.

#organization #goodworkhabits

17 katselukertaa0 kommenttia